Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 szklanki płatków kukurydzianych,
- 80 g masła,
- 5 łyżek miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 50 g pestek słonecznika,
- 50 g zmielonych orzechów (dowolnych).
Przygotowanie:
Ciasta z płatków śniadaniowych są szybkie i łatwe w przygotowaniu - poradzi sobie z nimi każda gospodyni. Sprawdzą się jako przekąska między posiłkami albo pomysł na śniadanie na słodko.
W naszym przepisie występują razem z pestkami dyni i orzechami, ale możesz dodać do nich inne, ulubione składniki - sezam, pestki słonecznika albo suszone owoce.
- Do garnka dodaj masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz miód i zagotuj często mieszając.
- Płatki kukurydziane delikatnie pokrusz i wsyp razem z dodatkami do powstałej masy. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
- Uformuj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciastka z płatków śniadaniowych przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej przepisów na ciastka:
Przepis na kokosanki
Szybkie ciasteczka z orzechami
Przepis na ciasteczka korzenne
Przepis na kruche ciasteczka