Składniki:
- 20 dag masła,
- 30 dag mąki,
- 10 dag cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 żółtka.
Na masę serową:
- 80 dag twarogu,
- 4 jajka,
- 20 dag cukru pudru,
- 10 dag masła,
- ½ szklanki śmietany,
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej,
- miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii,
- 5 dag rodzynków,
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
- sok z ½ cytryny.
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania blachy,
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu.
Przygotowanie:
Klasyczny sernik krakowski jest dosyć ciężkim ciastem. Piecze się go na kruchym spodzie, dodaje do niego rodzynki, a jego górę ozdabia kratka zrobiona z kruchego ciasta. Brzmi skomplikowanie? Bez obaw – to ciasto wcale nie jest trudne. Przygotuj pyszny sernik krakowski Magdy Gessler.
Przepis na ciasto do sernika krakowskiego Magdy Gessler:
1. Nożem posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
2. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto.
3. Uformuj kulę, owiń folią i włóż ją do lodówki na 30 min.
4. Po upływie wyznaczonego czasu weź ⅔ ciasta i wyłóż nim spód posmarowanej masłem blaszki.
5. Nakłuj i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
6. Wyjmij i lekko przestudź.
Przepis na masę serową do sernika krakowskiego:
1. Ser przepuść 3 razy przez maszynkę.
2. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem.
3. Do pulchnej masy dodaj po trochu ser i masło.
4. Na końcu dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny.
5. Ucieraj masę. Gdy stanie się gładziutka, ubij białka na pianę.
6. Masę serową delikatnie wymieszaj z pianą, dodając najpierw ⅓, a potem resztę.
7. Dodaj miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową.
8. Wylewaj masę na podpieczony spód sernika krakowskiego.
Dalsze przygotowanie sernika krakowskiego Magdy Gessler:
1. Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki centymetrowej szerokości.
2. Ułóż z nich na masie serowej ozdobną kratkę. Posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz sernik krakowski Magdy Gessler przez godzinę.
4. Po upływie wyznaczonego czasu nie wyjmuj sernika krakowskiego z pieca! Wyłącz piekarnik i czekaj, aż ostygnie – ewentualnie lekko uchyl drzwiczki.
5. Gdy sernik krakowski Magdy Gessler wystygnie, jest gotowy do podania. Doskonale będzie do niego pasować konfitura lub kawałki skórki pomarańczowej.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
Treść przepisu pierwotnie opublikowana 12.11.2013 na zlecenie Edipresse, za zgodą wydawnictwa Znak
Zobacz więcej przepisów na pyszne serniki: Szybki sernik bez spoduSernik nowojorskiPyszny sernik z białą czekoladą