Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler

Sernik krakowski od lat zachwyca swoim smakiem. Piecze się go z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz rodzynek.
Weronika Kwaśniak / 03.12.2019 09:37
DRUKUJ PRZEPIS
Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag masła,
  • 30 dag mąki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka.

Na masę serową:

  • 80 dag twarogu,
  • 4 jajka,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 10 dag masła,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej,
  • miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii,
  • 5 dag rodzynków,
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
  • sok z ½ cytryny.

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania blachy,
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu.
Przygotowanie:

Klasyczny sernik krakowski jest dosyć ciężkim ciastem. Piecze się go na kruchym spodzie, dodaje do niego rodzynki, a jego górę ozdabia kratka zrobiona z kruchego ciasta. Brzmi skomplikowanie? Bez obaw – to ciasto wcale nie jest trudne. Zobacz pyszny przepis Magdy Gessler na sernik krakowski.

Ciasto:

1. Nożem posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
2. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto.
3. Uformuj kulę, owiń folią i włóż ją do lodówki na 30 min.
4. Po upływie wyznaczonego czasu weź ⅔ ciasta i wyłóż nim spód posmarowanej masłem blaszki.
5. Nakłuj i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
6. Wyjmij i lekko przestudź.

Masa serowa:

1. Ser przepuść 3 razy przez maszynkę.
2. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem.
3. Do pulchnej masy dodaj po trochu ser i masło.
4. Na końcu dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny.
5. Ucieraj masę. Gdy stanie się gładziutka, ubij białka na pianę.
6. Masę serową delikatnie wymieszaj z pianą, dodając najpierw ⅓, a potem resztę.
7. Dodaj miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową.
8. Wylewaj masę na podpieczony spód.

Dalsze przygotowanie sernika krakowskiego:

1. Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki centymetrowej szerokości.
2. Ułóż z nich na masie serowej ozdobną kratkę. Posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę.
4. Po upływie wyznaczonego czasu nie wyjmuj sernika krakowskiego z pieca! Wyłącz piekarnik i czekaj, aż ostygnie – ewentualnie lekko uchyl drzwiczki.
5. Gdy sernik wystygnie, jest gotowy do podania. Doskonale będzie do niego pasować konfitura lub kawałki skórki pomarańczowej.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Zobacz więcej przepisów na pyszne serniki: Szybki sernik bez spoduSernik nowojorskiPyszny sernik z białą czekoladą
Błyskawiczny sernik na zimno
Tradycyjny sernik wiedeński

DRUKUJ PRZEPIS