
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- łyżka rumu,
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
- wiśnie lub dżem wiśniowy,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Róże karnawałowe to tradycyjne ciastka karnawałowe, które możesz przygotować, wykorzystując tradycyjny przepis na faworki. Od popularnych chrustów różni je kształt - róże karnawałowe przypominają kwiaty.
W środek każdej róży karnawałowej po usmażeniu nakłada się niewielką porcję dżemu wiśniowego lub wiśni z konfitury i oczywiście obficie posypuje cukrem pudrem.
Zobacz, jak zrobić róże karnawałowe krok po kroku:
- Z podanych składników zagnieć twarde, elastyczne ciasto.
- Wstaw je na godzinę do lodówki.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka o trzech średnicach: ok. 3, 5, 7 cm.
- Każde kółko nakrój w 6 miejscach na głębokość 1 cm.
- Układaj jedno na drugim od największego do najmniejszego.
- Naciśnij środek palcami, aby się zlepiły.
- Róże karnawałowe smaż w gorącym tłuszczu, wkładając małym kółkiem do dołu, po chwili odwróć.
- Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, a w sam środek nałóż łyżeczką porcję dżemu lub wiśnię.
Róże karnawałowe są lekkie i kruche, a przy tym pięknie wyglądają na paterze. Nie może ich zabraknąć wśród innych karnawałowych przekąsek.
Zobacz inne przepisy na tłusty czwartek:
Faworki pieczone w piekarniku
Dietetyczne pączki - 3 przepisy na pączki fit
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego