Róże karnawałowe - przepis na ciastka na karnawał

Róże karnawałowe są tak samo chrupiące i smaczne jak faworki, za to kształtem przypominają kwiat róży. Do standardowego ciasta na faworki dodaj dżem lub wiśnie z konfitury.
Weronika Kwaśniak / 26.01.2021 14:00
DRUKUJ PRZEPIS
Róże karnawałowe - przepis na ciastka na karnawał fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka rumu,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • wiśnie lub dżem wiśniowy,
  • cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:

Róże karnawałowe to tradycyjne ciastka karnawałowe, które możesz przygotować, wykorzystując tradycyjny przepis na faworki. Od popularnych chrustów różni je kształt - róże karnawałowe przypominają kwiaty.

W środek każdej róży karnawałowej po usmażeniu nakłada się niewielką porcję dżemu wiśniowego lub wiśni z konfitury i oczywiście obficie posypuje cukrem pudrem.

Zobacz, jak zrobić róże karnawałowe krok po kroku:

  1. Z podanych składników zagnieć twarde, elastyczne ciasto.
  2. Wstaw je na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka o trzech średnicach: ok. 3, 5, 7 cm.
  4. Każde kółko nakrój w 6 miejscach na głębokość 1 cm.
  5. Układaj jedno na drugim od największego do najmniejszego.
  6. Naciśnij środek palcami, aby się zlepiły.
  7. Róże karnawałowe smaż w gorącym tłuszczu, wkładając małym kółkiem do dołu, po chwili odwróć.
  8. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu.
  9. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, a w sam środek nałóż łyżeczką porcję dżemu lub wiśnię.

Róże karnawałowe są lekkie i kruche, a przy tym pięknie wyglądają na paterze. Nie może ich zabraknąć wśród innych karnawałowych przekąsek.

Zobacz inne przepisy na tłusty czwartek:
Faworki pieczone w piekarniku
Dietetyczne pączki - 3 przepisy na pączki fit
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego

DRUKUJ PRZEPIS