Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- łyżka rumu lub spirytusu,
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
- wiśnie lub dżem wiśniowy,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Róże karnawałowe to tradycyjne ciastka karnawałowe, które możesz przygotować, wykorzystując podstawowy, prosty przepis na faworki. Od popularnych chrustów różni je jednak kształt - te pyszne ciastka na karnawał przypominają kwiaty, przez co są świetną przekąską nie tylko na sam karnawał, ale także walentynki czy spotkanie z bliskimi.
W środek każdej róży po usmażeniu nakłada się niewielką porcję dżemu wiśniowego lub wiśni z konfitury i oczywiście obficie posypuje cukrem pudrem. Dzięki temu wyglądają jak prawdziwe kwiaty z pysznym, aromatycznym środkiem.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć twarde, elastyczne ciasto. Kolejność ich dodawania nie ma większego znaczenia.
- Gotowe ciasto owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj, a następnie wykrój kółka o trzech średnicach: ok. 3, 5 i 7 cm.
- Każde kółko nakrój w 6 miejscach na głębokość 1 cm.
- Układaj jedno na drugim od największego do najmniejszego.
- Naciśnij środek palcami, aby się zlepiły.
- Tak przygotowane ciastka karnawałowe smaż w gorącym tłuszczu, wkładając małym kółkiem do dołu, po chwili odwróć.
- Róże muszą zrumienić się i lekko spuchnąć z każdej strony.
- Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe róże karnawałowe posyp cukrem pudrem, a w sam środek nałóż łyżeczką porcję dżemu lub wiśnię.
Róże karnawałowe są lekkie i kruche, a przy tym pięknie wyglądają na paterze. Nie może ich zabraknąć wśród innych karnawałowych przekąsek.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.01.2021.
Czytaj także:
Faworki pieczone w piekarniku
Dietetyczne pączki - 3 przepisy na pączki fit
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego