Spis treści
Jabłecznik na kruchym cieście
Składniki:
- kilogram dowolnych jabłek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła lub margaryny,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż do garnka i duś na wolnym ogniu przez około 15 minut do zmięknięcia.
- Co jakiś czas wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie przypaliły się do dna naczynia.
- Mąkę wymieszaj w misce z kawałkami masła lub margaryny. Dosyp sól, proszek do pieczenia i cukier. Na koniec wbij jajka.
- Zagnieć ciasto i przepołów. Zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem lub tłuszczem i bułką tartą. Rozwałkuj płaty ciasta.
- Pierwszy ułóż na dnie i wykonaj drobne nacięcia lub dziurki widelcem.
- Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wyciągnij, nałóż duszone jabłka i przykryj kolejną warstwą ciasta.
- Jeżeli chcesz, aby prezentował się efektowniej, drugą część ciasta możesz zetrzeć na tarce.
- Piecz w piekarniku w tej samej temperaturze przez 45 minut. Podawaj na ciepło z lodami.
Jabłecznik z bezą
Składniki:
- kilogram słodkich jabłek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- pół szklanki oleju,
- szczypta soli,
- szklanka cukru,
- szczypta mielonego cynamonu.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie
- Jabłka starannie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cynamonem. Odłóż do miski.
- Po kilku minutach zlej wytrącający się sok. Mąkę połącz solą i cukrem.
- Zmiksuj razem z 3 jajkami i stopniowo dodawaj olej cienką strużką.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nałóż starte jabłka. Ubij 2 białka na sztywną pianę razem z kilkoma łyżkami cukru.
- Gdy masa będzie lśniąca i gęsta, przełóż ją na jabłka.
- Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podawaj po przestudzeniu.
Z budyniem
Składniki:
- kilogram dowolnych jabłek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 1,5 szklanki mleka,
- szklanka cukru.
Przygotowanie
- Obierz jabłka i pokrój na kawałki. Przygotuj kruche ciasto z mąki, jajek, masła, soli, cukru i proszku do pieczenia.
- Zagnieć dwie równe kule i owiń je folią spożywczą.
- Przełóż do lodówki na 30 minut. Zagotuj budyń w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
- Dodaj łyżeczkę masła i szczyptę cukru do smaku.
- Dwie kule ciasta rozwałkuj na cienki placek. Przełóż do tortownicy i podpiecz spód przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Wyłóż jabłka i lekko tężejący budyń.
- Na koniec przykryj startym ciastem. Piecz przez 60 minut w tej samej temperaturze.
- Ciasto studź przynajmniej przez 2 godziny, aby wnętrze odpowiednio zastygło.
fot. Adobe Stock
Jabłecznik na biszkopcie
Składniki:
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- szklanka cukru,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka oleju,
- 4 duże jabłka.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka.
- Na koniec wsyp partiami mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej łyżkę oleju. Obierz jabłka i pokrój w kosteczkę.
- Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 60 minut do suchego patyczka w 180 stopniach Celsjusza.
- Gotowe ciasto z jabłkami możesz nasączyć syropem cukrowym na bazie soku z cytryny, wody i cukru.
Zobacz też:
Sprawdzone przepisy na ciasto z gruszkami
Ciasto malinowa chmurka na kilka sposobów