Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką

Jabłecznik fot. Adobe Stock
Lubisz proste desery z jabłkami? Klasyczny jabłecznik na pieczonym spodzie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Sylwia Kazimierczuk / 03.11.2019 18:15
Jabłecznik fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Jabłecznik na kruchym cieście
  2. Z bezą
  3. Z budyniem
  4. Na biszkopcie

Jabłecznik na kruchym cieście

Składniki:

  • kilogram dowolnych jabłek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do garnka i duś na wolnym ogniu przez około 15 minut do zmięknięcia.
  3. Co jakiś czas wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie przypaliły się do dna naczynia.
  4. Mąkę wymieszaj w misce z kawałkami masła lub margaryny. Dosyp sól, proszek do pieczenia i cukier. Na koniec wbij jajka.
  5. Zagnieć ciasto i przepołów. Zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  6. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub tłuszczem i bułką tartą. Rozwałkuj płaty ciasta.
  7. Pierwszy ułóż na dnie i wykonaj drobne nacięcia lub dziurki widelcem.
  8. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wyciągnij, nałóż duszone jabłka i przykryj kolejną warstwą ciasta.
  9. Jeżeli chcesz, aby prezentował się efektowniej, drugą część ciasta możesz zetrzeć na tarce.
  10. Piecz w piekarniku w tej samej temperaturze przez 45 minut. Podawaj na ciepło z lodami.

Jabłecznik z bezą

Składniki:

  • kilogram słodkich jabłek,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru,
  • szczypta mielonego cynamonu.

Jabłecznik z bezą
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Jabłka starannie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cynamonem. Odłóż do miski.
  2. Po kilku minutach zlej wytrącający się sok. Mąkę połącz solą i cukrem.
  3. Zmiksuj razem z 3 jajkami i stopniowo dodawaj olej cienką strużką.
  4. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Nałóż starte jabłka. Ubij 2 białka na sztywną pianę razem z kilkoma łyżkami cukru.
  6. Gdy masa będzie lśniąca i gęsta, przełóż ją na jabłka.
  7. Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podawaj po przestudzeniu.

Z budyniem

Składniki:

  • kilogram dowolnych jabłek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • szklanka cukru.

Przygotowanie

  1. Obierz jabłka i pokrój na kawałki. Przygotuj kruche ciasto z mąki, jajek, masła, soli, cukru i proszku do pieczenia.
  2. Zagnieć dwie równe kule i owiń je folią spożywczą.
  3. Przełóż do lodówki na 30 minut. Zagotuj budyń w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
  4. Dodaj łyżeczkę masła i szczyptę cukru do smaku.
  5. Dwie kule ciasta rozwałkuj na cienki placek. Przełóż do tortownicy i podpiecz spód przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  6. Wyłóż jabłka i lekko tężejący budyń.
  7. Na koniec przykryj startym ciastem. Piecz przez 60 minut w tej samej temperaturze.
  8. Ciasto studź przynajmniej przez 2 godziny, aby wnętrze odpowiednio zastygło.

Jabłecznik z budyniem
fot. Adobe Stock

Jabłecznik na biszkopcie

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka oleju,
  • 4 duże jabłka.

Jabłecznik na biszkopcie
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka.
  2. Na koniec wsyp partiami mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej łyżkę oleju. Obierz jabłka i pokrój w kosteczkę.
  3. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 60 minut do suchego patyczka w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Gotowe ciasto z jabłkami możesz nasączyć syropem cukrowym na bazie soku z cytryny, wody i cukru.

Zobacz też:
Sprawdzone przepisy na ciasto z gruszkami
Ciasto malinowa chmurka na kilka sposobów

Redakcja poleca

REKLAMA