Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 3 łyżki kakao
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- jajko
Masa:
- 60 dag sera białego półtłustego
- duży kubek śmietany 18%
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki drobnej kawy rozpuszczalnej
- szklanka wiśni z nalewki lub 10 dag wiśni kandyzowanych
Pianka:
- białko
- szczypta soli
- 10 dag cukru
- ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić sernik z pianką!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj, wylep nim dno i boki tortownicy, wstaw do lodówki.
- Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i żółtkami.
- Dodaj mąkę i przesianą kawę, wymieszaj.
- Połącz z pianą z białek.
- Na ciasto wyłóż kilka łyżek masy, posyp wiśniami, przykryj resztą ciasta.
- Piecz przez 50 minut w 150°C z termoobiegiem.
- Białko ubij ze szczyptą soli i cukrem.
- Wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Piecz jeszcze 20 minut w 150°C.