Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • żółtko
  • 5 dag cukru

Na nadzienie:

  • 40 dag masy kajmakowej
  • 3 banany
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kakao do posypania
Przygotowanie:
Reklama

1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtko i posiekane masło.
2. Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem.
4. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 st. C około 15 minut.
5. Na wystudzone ciasto wyłóż masę kajmakową i równo rozsmaruj.

6. Banany pokrój na średniej grubości plasterki, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloru.
7. Banany ułóż na masie.
8. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na banany.
9. Całość udekoruj masą kajmakową lub kakao.

Reklama
Reklama
Reklama