Tarta z kajmakiem i bananami

Wyrafinowana kompozycja smaku - słodycz kajmaku, kruche ciasto i posmak bananów.
Weronika Kwaśniak / 07.02.2014 09:15
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z kajmakiem i bananami fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • żółtko 
  • 5 dag cukru

Na nadzienie:


  • 40 dag masy kajmakowej
  • 3 banany
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kakao do posypania
Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtko i posiekane masło.
2. Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem.
4. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 st. C około 15 minut.
5. Na wystudzone ciasto wyłóż masę kajmakową i równo rozsmaruj.
6. Banany pokrój na średniej grubości plasterki, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloru.
7. Banany ułóż na masie.
8. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na banany.
9. Całość udekoruj masą kajmakową lub kakao.

DRUKUJ PRZEPIS