Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 25 dag oleju
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 1/2 łyżeczki kakao
Na polewę:
- 20 dag krówek
- 3 łyżki kremówki
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. Jajka wymieszaj z cukrem, kefirem, olejem.
2. Mąkę przesiej z kakao, sodą i kawą.
3. Składniki suche połącz z mokrymi.
4. Foremki wysmaruj masłem, wysyp mąką, napełnij ciastem.
5. Piecz 30 minut w temp. 190 st. C.
6. Krówki i śmietanę przełóż do rondelka.
7. Cały czas mieszając, rozpuść.
8. Ostudzone muffinki posmaruj letnią polewą, posyp orzechami.