Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 8 dag cukru,
- jajko,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 45 dag twarogu,
- 6 łyżek śmietany 18%,
- 8 dag cukru,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 jajka,
- łyżka budyniu waniliowego w proszku,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- cynamon do posypania.
Przygotowanie:
Miniserniczki świąteczne upiecz w foremkach na muffiny. Jeśli masz ochotę, udekoruj je dodatkowo polewą czekoladową. A może polewa z białej czekolady?
- Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i jajka zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw je do lodówki na około 30 minut.
- Foremki na muffiny wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem.
- Ser twarogowy zmiksuj ze śmietaną.
- Cukier osobno utrzyj z jajkami.
- Dodaj masę cukrowo-jajeczną do sera. Wsyp budyń, dodaj aromat waniliowy i skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj, ale nie przedłużaj tego procesu, aby do masy nie dostało się dużo powietrza.
- Masę na miniserniczki rozłóż w foremkach.
- Oprósz cynamonem i zamieszaj wykałaczką, tworząc wzorki.
- Piecz miniserniczki przez 45 minut (150 stopni).
- Letnie wypieki wyjmij z foremek i ostudź.
Oto więcej przepisów na serniki:
Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
Sernik królewski - przepis
Sernik z rosą - przepis
Sernik gotowany - przepis
Sernik z polewą - przepis
Sernik mandarynkowy - przepis
Sernik wiedeński - przepis