Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 6 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka sody
Na krem:
- gotowa masa krówkowa
- budyń waniliowy
- 350 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 7 dag masła
- 1/2 słoiczka powideł
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto kajmakowo-miodowe!
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
- Rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia i wylep nim płaską formę o wymiarach 28 na 38 cm.
- Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Upieczone i wystudzone ciasto pokrój na trzy równe kawałki.
- Przygotuj krem budyniowy.
- Ugotuj budyń na mleku, wystudź i wymieszaj z miękkim masłem.
- Jeden kawałek ciasta posmaruj masą kajmakową, przykryj drugim, posmaruj cienko powidłami, a na nie wyłóż krem budyniowy.
- Całość przykryj trzecim kawałkiem ciasta, zawiń w papier i dociśnij z góry deseczką.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Schłodzone polej polewą czekoladową.