Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę

Rogaliki z marmoladą zrobione z kruchego ciasta to pyszny pomysł na przekąskę lub deser do kawy lub herbaty. Są proste, szybkie i możesz je podać na każdą okazję.
Urszula Wilczkowska / 22.01.2020 14:27
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej typu 450,
  • 250 g masła (1 i 1/4 kostki),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • marmolada z ulubionych owoców,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Kruche rogaliki z marmoladą to ciasteczka, które możesz zrobić w dowolnej chwili – składniki na nie prawie zawsze ma się w swojej spiżarni. Wszystkim zasmakują, są szybkie i nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych – brzmią jak przekąska idealna!

Jeśli lubisz smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu desery, wypróbuj też nasze tiramisu z malinami.

Użyj ulubionej marmolady – by polecamy przede wszystkim różaną lub brzoskwiniową. Możesz zawinąć też w środku czekoladę, nutellę lub inny ulubiony słodki krem. Jak przygotować kruche rogaliki z marmoladą?

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki (oprócz marmolady) zagnieć razem i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  2. Ciasto podziel na 5 części. Wszystkie rozwałkuj na grubość około 2 mm, a następnie przy pomocy talerza wytnij kształt dużego koła.
  3. Pokrój ciasto na 8 trójkątów (jak pizzę). W najszerszym punkcie każdego z nich ułóż łyżeczkę marmolady. Zwiń na kształt rogalika.
  4. Rogaliki z marmoladą piecz przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Powinny mieć piękny, złoty kolor. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Smacznego!

Więcej przepisów na desery z kruchym ciastem:
Sernik na kruchym spodzie
Szarlotka na kruchym cieście
Kruche babeczki z owocami
Krucha tarta z mascarpone i borówkami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)