Jak zrobić fale dunaju z jabłkami? Wypróbuj też wersji z wiśniami!

Ciasto "Fale Dunaju" fot. Adobe Stock
Fale Dunaju to klasyczny wypiek przypominający wyglądem wody Budapesztu – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 15:34
Ciasto "Fale Dunaju" fot. Adobe Stock

Fale Dunaju przygotowywane klasycznie na bazie białego i kakaowego ciasta można urozmaicić o dodatek owoców z puszki, wiśni lub owoców egzotycznych. Dodatkowo krem maślany łączony z budyniowym jest nakładany na wierzch już upieczonego ciasta. Sprawdź swoją ulubioną wersję!

Fale Dunaju z wiśniami

Oto składniki na Fale Dunaju z wiśniami:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ekstrakt waniliowy
  • 100 g wiśni mrożonych lub świeżych

Krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • kostka masła

Jak zrobić Fale Dunaju z wiśniami?

  1. Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny.
  2. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy.
  4. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami i dodajemy wiśnie. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. W rondelku przygotowujemy budyń.
  6. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny. Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.

Fale Dunaju z jabłkami

Oto składniki na Fale Dunaju z jabłkami:

  • 3-4 średnie jabłka
  • 200 g cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 150 ml oleju rzepakowego

Krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z pomarańczy lub cytryny

Jak zrobić Fale Dunaju z jabłkami?

  1. Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny.
  2. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy.
  4. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami i dodajemy pokrojone jabłka w drobną kosteczkę.
  5. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę.
  7. W rondelku przygotowujemy budyń. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny.
  8. Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.

Fale Dunaju z olejem

Oto składniki na Fale Dunaju z olejem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • skórka otarta z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny

Jak zrobić Fale Dunaju z olejem?

  1. Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny.
  2. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy.
  4. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę.
  6. W rondelku przygotowujemy budyń. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny.
  7. Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA