Fale Dunaju przygotowywane klasycznie na bazie białego i kakaowego ciasta można urozmaicić o dodatek owoców z puszki, wiśni lub owoców egzotycznych. Dodatkowo krem maślany łączony z budyniowym jest nakładany na wierzch już upieczonego ciasta. Sprawdź swoją ulubioną wersję!
Fale Dunaju z wiśniami
Oto składniki na Fale Dunaju z wiśniami:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 100 ml mleka 3,2%
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- ekstrakt waniliowy
- 100 g wiśni mrożonych lub świeżych
Krem:
- 300 ml mleka
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- sok z cytryny
- kostka masła
Jak zrobić Fale Dunaju z wiśniami?
- Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny.
- Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia.
- Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami i dodajemy wiśnie. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. W rondelku przygotowujemy budyń.
- Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny. Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.
Fale Dunaju z jabłkami
Oto składniki na Fale Dunaju z jabłkami:
- 3-4 średnie jabłka
- 200 g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 150 ml oleju rzepakowego
Krem:
- 300 ml mleka
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- sok z pomarańczy lub cytryny
Jak zrobić Fale Dunaju z jabłkami?
- Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny.
- Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia.
- Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami i dodajemy pokrojone jabłka w drobną kosteczkę.
- Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę.
- W rondelku przygotowujemy budyń. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny.
- Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.
Fale Dunaju z olejem
Oto składniki na Fale Dunaju z olejem:
- 2 szklanki mąki pszennej
- skórka otarta z cytryny
- 200 ml mleka
- 150 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Krem:
- 300 ml mleka
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
-
sok z cytryny
Jak zrobić Fale Dunaju z olejem?
- Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny.
- Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia.
- Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę.
- W rondelku przygotowujemy budyń. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny.
- Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.
Zobacz inne przepisy na desery