Ciasto przygotowane na bazie orzechów laskowych, włoskich, macadamia lub brazylijskich to z pewnością rarytas wśród ciast. Możemy przełożyć je gęstym kremem budyniowym na bazie masła lub bitej śmietany. Sprawdź swoją ulubioną wersję!
Orzechowiec
Oto składniki na orzechowiec:
- szklanka mąki
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 150 g mascarpone
- 100 g orzechów laskowych
Jak zrobić orzechowiec?
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz zmielone wcześniej orzechy laskowe.
- Masło utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodaj jajka. Przełóż do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przełóż do okrągłej formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jakie warzywa i owoce łączyć z orzechami w cieście?
Pomarańcze - nadają ciastu wilgotności i dodatkowo podkreślają korzenny smak ciasta. W szczególności dobrze komponuje się z orzechami włoskimi.
Marchew - w wypieku z orzechami oraz w cieście marchewkowym jest to klasyczne połączenie. Te dwa smaki wzajemnie się uzupełniają. Dobraną parą są orzechy laskowe.
Gruszki - zarówno nerkowce, jak inne odmiany świetnie pasują do tych owoców. Takie połączenie znajdziesz nie tylko w cieście - dobrze pasują też w sałatkach z kozim serem i rukolą.
Jabłka - duszone jabłka z rodzynkami i orzechami to ciekawe nadzienie do klasycznej szarlotki. Przygotuj tez tradycyjną sałatkę Waldorf, która urozmaicisz orzechami włoskimi.
Śliwki - uduś śliwki z czekoladą i zmieloną pastą z orzechów i zrób doskonałe nadzienie do ciasta. Wystarczy rozwinąć płat ciasta francuskiego, pokroić w niewielkie rożki, wypełnić farszem i zapiec w piekarniku. Jeżeli nie masz czasu, możesz użyć gotowej nutelli ze śliwki.
Ciasto kora
Oto składniki na ciasto kora:
Ciasto:
- 150 g orzechów
- 150 g rodzynek
- 6 białek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 20 g wiórków kokosowych
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu
- 200 ml wody
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek
Dodatkowo:
- pół szklanki kawy instant
- 2 łyżeczki rumu
- 2 galaretki pomarańczowe
Jak zrobić ciasto kora?
- Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsyp kolejno składniki na ciasto.
- Dokładnie wymieszaj, przełóż na blachę i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Masło utrzyj na puszystą, białą masę i dodaj gęsty budyń, przygotowany z połowy porcji wody rekomendowanej na opakowaniu.
- Blat ciasta podziel na 2 lub 3 części i przełóż uzyskaną masą budyniową.
- Nasącz lekko rumem i kawą. Ułóż na wierzch kawałki brzoskwiń. Galaretki przyrządź z połowy porcji wody rekomendowanej na opakowaniu i włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
- Wylej na ciasto i całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Tak przygotowane ciasto kora doskonale smakuje jako deser na rodzinnych uroczystościach.
Placek z orzechami włoskimi
Oto składniki na placek z orzechami włoskimi:
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić placek z orzechami włoskimi?
- Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i posiekaj ostrym nożem.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą i kremową masę.
- Wsyp posiekane orzechy i przesianą mąkę. Dodaj śmietanę, sól oraz ekstrakt waniliowy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Tak przygotowane ciasto z orzechami możemy przełożyć również dowolnym kremem.
Sprawdź też:
Zobacz, jak zrobić doskonałe ciasto ze śliwkami bez glutenu lub bez jajek! Sprawdź, dlaczego orzechy włoskie są tak ważne dla zbilansowanej diety!