Ciasto kora brzmi dość nietypowo? Sprawdź, jak przygotować znakomite ciasto orzechowe!

Ciasto orzechowe to doskonały deser, który możemy przygotować na wiele sposobów – sprawdź nasze przepisy!
Ciasto kora brzmi dość nietypowo? Sprawdź, jak przygotować znakomite ciasto orzechowe! fot. Fotolia

Ciasto przygotowane na bazie orzechów laskowych, włoskich, macadamia lub brazylijskich to z pewnością rarytas wśród ciast. Możemy przełożyć je gęstym kremem budyniowym na bazie masła lub bitej śmietany. Sprawdź swoją ulubioną wersję!

Orzechowiec

Oto składniki na orzechowiec:

  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g mascarpone
  • 100 g orzechów laskowych

Jak zrobić orzechowiec?

  1. Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz zmielone wcześniej orzechy laskowe.
  2. Masło utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodaj jajka. Przełóż do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przełóż do okrągłej formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jakie warzywa i owoce łączyć z orzechami w cieście?

Pomarańcze - nadają ciastu wilgotności i dodatkowo podkreślają korzenny smak ciasta. W szczególności dobrze komponuje się z orzechami włoskimi.

Marchew - w wypieku z orzechami oraz w cieście marchewkowym jest to klasyczne połączenie. Te dwa smaki wzajemnie się uzupełniają. Dobraną parą są orzechy laskowe.

Gruszki - zarówno nerkowce, jak inne odmiany świetnie pasują do tych owoców. Takie połączenie znajdziesz nie tylko w cieście - dobrze pasują też w sałatkach z kozim serem i rukolą.

Jabłka - duszone jabłka z rodzynkami i orzechami to ciekawe nadzienie do klasycznej szarlotki. Przygotuj tez tradycyjną sałatkę Waldorf, która urozmaicisz orzechami włoskimi.

Śliwki - uduś śliwki z czekoladą i zmieloną pastą z orzechów i zrób doskonałe nadzienie do ciasta. Wystarczy rozwinąć płat ciasta francuskiego, pokroić w niewielkie rożki, wypełnić farszem i zapiec w piekarniku. Jeżeli nie masz czasu, możesz użyć gotowej nutelli ze śliwki.

Ciasto kora

Oto składniki na ciasto kora:

Ciasto:

  • 150 g orzechów
  • 150 g rodzynek
  • 6 białek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 20 g wiórków kokosowych

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu
  • 200 ml wody
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek

Dodatkowo:

  • pół szklanki kawy instant
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 galaretki pomarańczowe

Jak zrobić ciasto kora?

  1. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsyp kolejno składniki na ciasto.
  2. Dokładnie wymieszaj, przełóż na blachę i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Masło utrzyj na puszystą, białą masę i dodaj gęsty budyń, przygotowany z połowy porcji wody rekomendowanej na opakowaniu.
  4. Blat ciasta podziel na 2 lub 3 części i przełóż uzyskaną masą budyniową.
  5. Nasącz lekko rumem i kawą. Ułóż na wierzch kawałki brzoskwiń. Galaretki przyrządź z połowy porcji wody rekomendowanej na opakowaniu i włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
  6. Wylej na ciasto i całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Tak przygotowane ciasto kora doskonale smakuje jako deser na rodzinnych uroczystościach.

Placek z orzechami włoskimi

Oto składniki na placek z orzechami włoskimi:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić placek z orzechami włoskimi?

  1. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i posiekaj ostrym nożem.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą i kremową masę.
  3. Wsyp posiekane orzechy i przesianą mąkę. Dodaj śmietanę, sól oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Tak przygotowane ciasto z orzechami możemy przełożyć również dowolnym kremem.

Sprawdź też:
Zobacz, jak zrobić doskonałe ciasto ze śliwkami bez glutenu lub bez jajek! Sprawdź, dlaczego orzechy włoskie są tak ważne dla zbilansowanej diety!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)