Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 dojrzałe banany,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • garść zmielonych orzechów (dowolnych),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Reklama
Przygotowanie:

Chlebek bananowy to słodka i zdrowa przekąska, z której przygotowaniem poradzi sobie każda gospodyni. Świetnie nadaje się jako poobiedni deser podany np. z lodami waniliowymi lub śniadanie na słodko z kawą zbożową.

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, zmielonymi orzechami i solą.
  2. W małym garnku roztop masło.
  3. Banany rozgnieć widelcem w dużej misce.
  4. Dodaj do nich roztopione masło, cukier, jajka i wymieszaj.
  5. Dodaj wszystkie suche składniki.
  6. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  7. Chlebek bananowy piecz przez około 60 minut w 170 C (do tzw. suchego patyczka).
Reklama

Więcej przepisów na pyszne desery:
Przepis na bezglutenowe naleśniki
Racuchy bez drożdży z bananami
Sposób na sernik bez spodu

Reklama
Reklama
Reklama