Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
- 2 żółtka surowe
- 12 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 40 dag mąki
- 30 dag masła
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić ciastka z maszynki do mięsa!
- Ugotowane żółtka pokrusz, dodaj surowe.
- Utrzyj z 5 dag cukru pudru i cukrem wanilinowym.
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj kawałki masła, posiekaj.
- Dodaj utarte żółtka, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
- Ciasto dziel na kawałki, napełnij nimi maszynkę i wyciskaj przez wybrany otwór. Ciasto można też rozwałkować i foremką wykrawać z niego kształty.
- Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 10 minut w 170°C.
- Oprósz pozostałym pudrem.