Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka

Masa:

  • 500 g mrożonych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 375 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do dekoracji
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na śmietanowiec z wiśniami!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  3. Piecz około 15 minut w 180st.C. Wystudź.
  4. Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i wymieszaj z rozmrożonymi wiśniami.
  5. Odstaw do lodówki by lekko stężały.
  6. Żelatynę zalej 1/5 szklanki mleka i odstaw by napęczniała.
  7. Następnie podgrzej aby się rozpuściła i przestudź.
  8. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  9. Pod koniec ubijania dodaj żelatynę i wymieszaj.
  10. Na upieczone ciasto wyłóż najpierw warstwę wiśni w galaretce (kilka wiśni odłóż do dekoracji), a następnie masę śmietanową.
  11. Ciasto odłóż do lodówki, by dobrze stężało.
  12. Gotowe ciasto oprósz kakaem i udekoruj pozostałymi wiśniami.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na pyszne ciasta:

Przepis na brownie - ciasto czekoladowe
Przepis na pleśniak z dżemem
Przepis na ciasto kokosowo-bananowe

Reklama
Reklama
Reklama