Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 500 g mrożonych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 375 ml śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1/5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na śmietanowiec z wiśniami!
- Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
- Piecz około 15 minut w 180st.C. Wystudź.
- Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i wymieszaj z rozmrożonymi wiśniami.
- Odstaw do lodówki by lekko stężały.
- Żelatynę zalej 1/5 szklanki mleka i odstaw by napęczniała.
- Następnie podgrzej aby się rozpuściła i przestudź.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania dodaj żelatynę i wymieszaj.
- Na upieczone ciasto wyłóż najpierw warstwę wiśni w galaretce (kilka wiśni odłóż do dekoracji), a następnie masę śmietanową.
- Ciasto odłóż do lodówki, by dobrze stężało.
- Gotowe ciasto oprósz kakaem i udekoruj pozostałymi wiśniami.