Makowiec na kruchym cieście z pianą
Składniki:
- Gotowa masa makowa
- Garść orzechów laskowych
- Garść suszonej żurawiny
- Garść migdałów
- 2 szklanki mąki
- Kostka masła lub margaryny
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania proszku budyniowego
- 3 jajka
- 3 duże białka jaj
- ¾ szklanki cukru + ¼ szklanki cukru do pianki
Przygotowanie
- Mąkę pszenną zagnieć z masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj cukier. Ciasto przedziel na pół i uformuj z niego dwie kule.
- Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut do schłodzenia.
- Masę makową połącz z posiekanymi orzechami, żurawiną i migdałami.
- Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę i powoli dodaj proszek budyniowy.
- Rozwałkuj dwie części ciasta kruchego i połóż pierwszą na dole formy. Następnie przykryj masą makową z dodatkami.
- Nałóż pianę budyniową i przykryj kolejną płachtą ciasta.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
- Makowiec oprósz cukrem pudrem po wystudzeniu (opcjonalnie).
Z dodatkiem jabłek
Składniki:
- Gotowa masa makowa
- Garść orzechów laskowych
- 3 średnie jabłka
- Garść suszonej żurawiny
- Garść migdałów
- 2 szklanki mąki
- Kostka masła lub margaryny
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- Lukier do posmarowania
Przygotowanie
- Mąkę pszenną zagnieć z masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier.
- Ciasto przedziel na pół i uformuj z niego dwie kule. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut do schłodzenia.
- Masę makową połącz z posiekanymi orzechami, żurawiną i duszonymi jabłkami lub musem jabłkowym.
- Rozwałkuj dwie części ciasta kruchego i połóż pierwszą na dole formy. Następnie przykryj masą makową z dodatkami.
- Ponacinaj kolejną warstwę ciasta w paski i ułóż kratkę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
Z puszystą bezą
Składniki:
- Gotowa masa makowa
- Garść orzechów włoskich
- Garść rodzynek
- Garść migdałów
- 2 szklanki mąki
- Kostka masła lub margaryny
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 duże białka jaj
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Mąkę pszenną zagnieć z masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier.
- Ciasto przedziel na pół i uformuj z niego dwie kule. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut do schłodzenia.
- Masę makową połącz z posiekanymi orzechami, rodzynkami i migdałami.
- Rozwałkuj dwie części ciasta kruchego i połóż pierwszą na dole formy. Następnie przykryj masą makową z dodatkami.
- Ubij pianę z białek na sztywno i dodaj cukier. Ponacinaj kolejną warstwę ciasta w paski i ułóż kratkę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
Czy można przygotować makowiec zawijany z ciasta kruchego?
Istnieje ryzyko, że w przypadku ciasta kruchego makowiec popęka i nie będzie miał równomiernej struktury. Dobrym rozwiązaniem jest ciasto półkruche lub krucho-drożdżowe, które pozwala na większą elastyczność wypieku. Dodatkowo w porównaniu do tego na bazie drożdżowego, zachowuje świeżość na dłużej i wolniej wysycha.
Zobacz też:
Sprawdź nasze pomysły na ciasta na Boże Narodzenie! Nie wiesz, jak zrobić doskonały makowiec zawijany? Podpowiadamy!