makowiec na kruchym fot. Adobe Stock

Jak zrobić makowiec na kruchym cieście? Zobacz wersję z pianą, jabłkami i bezą!

Makowiec to król bożonarodzeniowego stołu wśród wszystkich świątecznych wypieków! Wypróbuj ten na kruchym cieście z bezą, jabłkami lub pianką!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 15:16
makowiec na kruchym fot. Adobe Stock

Makowiec na kruchym cieście z pianą

Składniki:

  • Gotowa masa makowa
  • Garść orzechów laskowych
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść migdałów
  • 2 szklanki mąki
  • Kostka masła lub margaryny
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania proszku budyniowego
  • 3 jajka
  • 3 duże białka jaj
  • ¾ szklanki cukru + ¼ szklanki cukru do pianki

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną zagnieć z masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj cukier. Ciasto przedziel na pół i uformuj z niego dwie kule.
  3. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut do schłodzenia.
  4. Masę makową  połącz z posiekanymi orzechami, żurawiną i migdałami.
  5. Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę i powoli dodaj proszek budyniowy.
  6. Rozwałkuj dwie części ciasta kruchego i połóż pierwszą na dole formy. Następnie przykryj masą makową z dodatkami.
  7. Nałóż pianę budyniową i przykryj kolejną płachtą ciasta.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
  9. Makowiec oprósz cukrem pudrem po wystudzeniu (opcjonalnie).

Z dodatkiem jabłek

Składniki:

  • Gotowa masa makowa
  • Garść orzechów laskowych
  • 3 średnie jabłka
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść migdałów
  • 2 szklanki mąki
  • Kostka masła lub margaryny
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • Lukier do posmarowania

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną zagnieć z masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier.
  2. Ciasto przedziel na pół i uformuj z niego dwie kule. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut do schłodzenia.
  3. Masę makową połącz z posiekanymi orzechami, żurawiną i duszonymi jabłkami lub musem jabłkowym.
  4. Rozwałkuj dwie części ciasta kruchego i połóż pierwszą na dole formy. Następnie przykryj masą makową z dodatkami.
  5. Ponacinaj kolejną warstwę ciasta w paski i ułóż kratkę.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Z puszystą bezą

Składniki:

  • Gotowa masa makowa
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść rodzynek
  • Garść migdałów
  • 2 szklanki mąki
  • Kostka masła lub margaryny
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 duże białka jaj
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną zagnieć z masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier.
  2. Ciasto przedziel na pół i uformuj z niego dwie kule. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut do schłodzenia.
  3. Masę makową  połącz z posiekanymi orzechami, rodzynkami i migdałami.
  4. Rozwałkuj dwie części ciasta kruchego i połóż pierwszą na dole formy. Następnie przykryj masą makową z dodatkami.
  5. Ubij pianę z białek na sztywno i dodaj cukier. Ponacinaj kolejną warstwę ciasta w paski i ułóż kratkę.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Czy można przygotować makowiec zawijany z ciasta kruchego?

Istnieje ryzyko, że w przypadku ciasta kruchego makowiec popęka i nie będzie miał równomiernej struktury. Dobrym rozwiązaniem jest ciasto półkruche lub krucho-drożdżowe, które pozwala na większą elastyczność wypieku. Dodatkowo w porównaniu do tego na bazie drożdżowego, zachowuje świeżość na dłużej i wolniej wysycha.

Zobacz też:
Sprawdź nasze pomysły na ciasta na Boże Narodzenie! Nie wiesz, jak zrobić doskonały makowiec zawijany? Podpowiadamy!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)