Składniki:
- 20 dag mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- żółtko
- 2 łyżki wody
- 50 dag kruchych krówek
- 50 ml śmietanki kremówki
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaną z kakao przesiej na stolnicę.
2. Dodaj kawałki masła, posiekaj je razem z mąką.
3. Rozkrusz masę w palcach.
4. Dodaj cukier, żółtko i wodę.
5. Zagnieć z masy kruche ciasto.
6. Zawiń je w folię, włóż na około 2 godziny do lodówki, aby się schłodziło.
7. Ciasto cieniutko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę.
8. Piecz przez 10–15 min. w temperaturze 200 st. C.
9. Przestudź upieczone ciasto.
10. 40 dag krówek wrzuć do płaskiego rondla. Zalej je kremówką.
11. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż krówki całkowicie się rozpuszczą.
12. Jeszcze ciepłą masę wylej na kruchy spód.
13. Powciskaj w masę pozostałe (pokruszone) krówki.
14. Wierzch tarty udekoruj polewą, przestudź.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Dodaj kawałki masła, posiekaj je razem z mąką.
3. Rozkrusz masę w palcach.
4. Dodaj cukier, żółtko i wodę.
5. Zagnieć z masy kruche ciasto.
6. Zawiń je w folię, włóż na około 2 godziny do lodówki, aby się schłodziło.
7. Ciasto cieniutko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę.
8. Piecz przez 10–15 min. w temperaturze 200 st. C.
9. Przestudź upieczone ciasto.
10. 40 dag krówek wrzuć do płaskiego rondla. Zalej je kremówką.
11. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż krówki całkowicie się rozpuszczą.
12. Jeszcze ciepłą masę wylej na kruchy spód.
13. Powciskaj w masę pozostałe (pokruszone) krówki.
14. Wierzch tarty udekoruj polewą, przestudź.
Przepis z "Przyjaciółki"