Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 125 g margaryny (pół kostki)
- 250 ml szklanka wody
- 170 g szklanka mąki
- 5 jajek
- szczypta proszku do pieczenia (2 g)
- szczypta soli
Krem:
- 250 g (kostka) margaryny
- 1 krem karpatkowy lub budyniowy (na 500 ml)
- 500 ml mleka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na karpatkę z kremem!
- Do rondelka wlej wodę, włóż 1/2 kostki margaryny i sól, zagotuj, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj energicznie łyżką, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.
- Rondel zdejmij z ognia.
- Gdy masa lekko przestygnie, dodawaj do niej po 1 jajku, cały czas mieszając mikserem.
- Dwie identyczne foremki o wymiarach podstawy 22x27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia), wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na pół i wyłóż nim (cienką warstwą) przygotowane foremki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 200 st.C.
- Nie otwieraj przez pierwsze 15 minut pieczenia, by ciasto nie opadło.
- Przygotuj krem.
- Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z kremem w proszku i wlej do gotującego mleka ciągle mieszając.
- Wystudź pod przykryciem.
- Miękką margarynę zmiksuj dodając do niej partiami przestudzony krem.
- Na jeden z upieczonych placków ciasta wyłóż przygotowany krem i przykryj drugim plackiem.
- Całość delikatnie dociśnij i odłóż na godzinę do lodówki.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.