Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić sernik w kratkę!
-
Wszystkie składniki ciasta zagnieć na gładkie elastyczną masę.
-
Cienko rozwałkuj i połową ciasta wylep dno kwadratowej formy o wymiarach 22 na 22 cm.
-
Pozostałe ciasto zostaw na kratkę.
-
Żółtka oddziel od białek.
-
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami.
-
Białka ubij na sztywną pianę.
-
Do masy żółtkowej dodaj najpierw ser i budyń w proszku, a następnie ubitą pianę.
-
Całość delikatnie wymieszaj.
-
Masę serową wyłóż na ciasto i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
-
W tym czasie z pozostałego ciasta zrób cienkie wałeczki.
-
Ułóż je na podpieczonym serniku i ponownie wstaw do pieca.
-
Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
-
Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz jeszcze 35 minut.
-
Upieczone ciasto zostaw w otwartym piekarniku, aby wystygło.
-
Cukier puder utrzyj z odrobiną wody na gładki lukier i posmaruj nim wystudzony sernik.
Zobacz więcej słodkich przepisów: