Milky Way bez pieczenia
Składniki:
- 2 opakowania herbatników maślanych lub kakaowych
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej, bezbarwnej
- Szczypta soli
- Tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
Przygotowanie
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z odrobiną cukru. Dodaj sól i odłóż na bok.
- W tym czasie rozpuść galaretkę w ciepłej wodzie (w nieco zmniejszonej ilości). Pozostaw do lekkiego stężenia.
- Następnie wlej do kremówki i dokładnie wymieszaj. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i folią aluminiową.
- Ułóż herbatniki i zalej masą do Milky Way. Potem przykryj kolejną warstwą herbatników, kremu czekoladowego i zalej rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
- Przełóż całość do lodówki do zastygnięcia przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc. Idealne ciasto na zimno, które zrobisz w krótkim czasie.
Na biszkopcie kakaowym
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- Pół szklanki śmietanki kremówki
- Opakowanie mascarpone
- Laska wanilii
- Tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru i stopniowo wlewaj żółtka.
- Przesiej kakao, mąkę ziemniaczaną i pszenną i dodaj stopniowo do masy jajecznej.
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusz na 25 minut.
- Po wystudzeniu przekrój biszkopt na pół. W międzyczasie ubij z cukrem kremówkę i dodaj ziarenka z laski wanilii oraz mascarpone.
- Dokładnie zmiksuj i rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj drugą warstwą.
- Roztop tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i polej ciasto.
- Jeżeli chcesz, aby skorupka z czekolady była delikatniejsza, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
- Odstaw całość do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Z pianką waniliową
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej, bezbarwnej
- Szczypta soli
- Ziarenka wanilii
- Tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
Przygotowanie
- Naczynie żaroodporne owiń dokładnie folią spożywczą kilkakrotnie.
- Wylej na spód roztopioną tabliczkę czekolady i posmaruj również boki naczynia. Pozostaw do ostygnięcia.
- Śmietankę ubij na sztywno z odrobiną cukru i wsyp ziarenka wanilii.
- Galaretkę rozpuść w zmniejszonej ilości wody i przestudź. Tężejącą wlej do śmietanki i dokładnie wymieszaj.
- Przelej do naczynia i zalej wystudzona, płynną czekoladą.
- Pozbądź się wszelkich pęcherzyków powietrza delikatnie ostukując całość o blat. Przełóż do lodówki na całą noc.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić Górę Lodową, którą zaskoczysz wszystkich w święta! Jak zrobić pyszną choinkę z piernika? Idealna dekoracja świątecznego stołu!