Jak zrobić milky way z biszkoptami i serkiem mascarpone? Sprawdzony przepis!

Ciasto Milky Way fot. Adobe Stock
Szukasz oryginalnego przepisu na ciasto? Znudziły ci się tradycyjne szarlotki, serniki i makowce? Wypróbuj naszych przepisów na Milky Way!
Sylwia Kazimierczuk / 03.07.2019 11:03
Ciasto Milky Way fot. Adobe Stock

Milky Way bez pieczenia

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników maślanych lub kakaowych
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej, bezbarwnej
  • Szczypta soli
  • Tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

Przygotowanie

  1. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z odrobiną cukru. Dodaj sól i odłóż na bok.
  2. W tym czasie rozpuść galaretkę w ciepłej wodzie (w nieco zmniejszonej ilości). Pozostaw do lekkiego stężenia.
  3. Następnie wlej do kremówki i dokładnie wymieszaj. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i folią aluminiową.
  4. Ułóż herbatniki i zalej masą do Milky Way. Potem przykryj kolejną warstwą herbatników, kremu czekoladowego i zalej rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
  5. Przełóż całość do lodówki do zastygnięcia przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc. Idealne ciasto na zimno, które zrobisz w krótkim czasie.

Na biszkopcie kakaowym

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Pół szklanki śmietanki kremówki
  • Opakowanie mascarpone
  • Laska wanilii
  • Tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru i stopniowo wlewaj żółtka.
  2. Przesiej kakao, mąkę ziemniaczaną i pszenną i dodaj stopniowo do masy jajecznej.
  3. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusz na 25 minut.
  4. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na pół. W międzyczasie ubij z cukrem kremówkę i dodaj ziarenka z laski wanilii oraz mascarpone.
  5. Dokładnie zmiksuj i rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj drugą warstwą.
  6. Roztop tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i polej ciasto.
  7. Jeżeli chcesz, aby skorupka z czekolady była delikatniejsza, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
  8. Odstaw całość do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Z pianką waniliową

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej, bezbarwnej
  • Szczypta soli
  • Ziarenka wanilii
  • Tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne owiń dokładnie folią spożywczą kilkakrotnie.
  2. Wylej na spód roztopioną tabliczkę czekolady i posmaruj również boki naczynia. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Śmietankę ubij na sztywno z odrobiną cukru i wsyp ziarenka wanilii.
  4. Galaretkę rozpuść w zmniejszonej ilości wody i przestudź. Tężejącą wlej do śmietanki i dokładnie wymieszaj.
  5. Przelej do naczynia i zalej wystudzona, płynną czekoladą.
  6. Pozbądź się wszelkich pęcherzyków powietrza delikatnie ostukując całość o blat. Przełóż do lodówki na całą noc.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić Górę Lodową, którą zaskoczysz wszystkich w święta! Jak zrobić pyszną choinkę z piernika? Idealna dekoracja świątecznego stołu!
 

Redakcja poleca

REKLAMA