Tort orzechowy

Ten tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem!
Weronika Kwaśniak / 08.01.2014 08:59
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • filiżanka kawy
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka kajmaku (400 g)
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem.
2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, połącz.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Pianę białkową dodaj do ciasta razem z orzechami, delikatnie wymieszaj.
5. Masę przełóż do tortownicy.
6. Piecz ok. 25 min w temp. 180 st. C.
7. Wystudź, przekrój ostrożnie na 3 blaty.
8. Serek mascarpone utrzyj razem z połową kajmaku, schłodź.
9. Blaty ciasta lekko nasączaj kawą i przekładaj kremem.
10. Pozostałą częścią kremu posmaruj wierzch tortu.
11. Bok tortu i ozdobne rozetki wykonaj z pozostałej masy kajmakowej.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciasto, tort

Redakcja poleca

REKLAMA