Składniki:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich
- filiżanka kawy
- 250 g serka mascarpone
- puszka kajmaku (400 g)
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem.
2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, połącz.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Pianę białkową dodaj do ciasta razem z orzechami, delikatnie wymieszaj.
5. Masę przełóż do tortownicy.
6. Piecz ok. 25 min w temp. 180 st. C.
7. Wystudź, przekrój ostrożnie na 3 blaty.
8. Serek mascarpone utrzyj razem z połową kajmaku, schłodź.
9. Blaty ciasta lekko nasączaj kawą i przekładaj kremem.
10. Pozostałą częścią kremu posmaruj wierzch tortu.
11. Bok tortu i ozdobne rozetki wykonaj z pozostałej masy kajmakowej.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, połącz.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Pianę białkową dodaj do ciasta razem z orzechami, delikatnie wymieszaj.
5. Masę przełóż do tortownicy.
6. Piecz ok. 25 min w temp. 180 st. C.
7. Wystudź, przekrój ostrożnie na 3 blaty.
8. Serek mascarpone utrzyj razem z połową kajmaku, schłodź.
9. Blaty ciasta lekko nasączaj kawą i przekładaj kremem.
10. Pozostałą częścią kremu posmaruj wierzch tortu.
11. Bok tortu i ozdobne rozetki wykonaj z pozostałej masy kajmakowej.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"