Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Zdobyła popularność na całym świecie - zawdzięcza ją w dużym stopniu swojej uniwersalności. Tartę można serwować zarówno na słodko (np. w formie tarty z owocami, tarty cytrynowej, tarty toffi lub tarty czekoladowej), jak i na słono (np. jako tartę ze szpinakiem, tartę z kurczakiem albo tartę cebulową). Odmianą tego dania jest również quiche (w spolszczonej wersji: kisz), który jest przygotowywany wyłącznie na słono, a jego bazą jest masa jajeczna. We Francji jedną z najpopularniejszych rodzajów tej potrawy jest Tarta Tatin, która jest odpowiednikiem naszej szarlotki - przyrządza się ją z jabłkami.
Przepis na tartę z rzodkiewkami i marchewką
Oto składniki na tartę z rzodkiewkami i marchewką:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 20 dag masła,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki zimnej wody
Na obłożenie tarty:
- duży pęczek rzodkiewki z liśćmi,
- 4 marchewki,
- 4 duże jajka,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1/4 szklanki płynnej kremówki,
- łyżka tartego ostrego sera,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić tartę z rzodkiewkami i marchewką? Z podanych składników na ciasto do tarty, zagnieć zwartą masę. Foremkę do tarty wysmaruj masłem, wylep ciastem, nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchy ryż dla obciążenia. Chłodź przez godzinę. Piecz 15 minut w 190°C, zdejmij papier i piecz kolejne 15 minut.
Marchewki obierz, przekrój na pół, gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Rzodkiewki odetnij od liści, opłucz, przekrój na pół. Liście bardzo dobrze opłucz, posiekaj, wymieszaj z jajkami, kremówką, śmietaną, serem. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Na tarcie rozłóż masę jajeczną, marchewki i rzodkiewki. Warzywa wciśnij lekko w masę. Piecz tartę przez około 40 minut w 170°C.
Przepis na tartę cytrynową
Oto składniki na tartę cytrynową:
- 15 dag mąki,
- 10 masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- żółtko
Na masę cytrynową do tarty:
- 1/4 szklanki cukru,
- 3 duże jajka,
- 3 małe cytryny,
- 100 ml kremówki płynnej,
- łyżka zmielonych migdałów.
Jak zrobić tartę cytrynową? Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę. Podłużną foremkę do tarty wylep ciastem, odstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem, dociąż suchymi ziarenkami (np. fasoli) i piecz 15 minut w 180 stopniach C. Usuń papier i piecz tartę jeszcze 5 minut.
Jajka ubij z cukrem, dodaj migdały, startą skórkę z cytryn, wyciśnięty sok oraz śmietanę. Masę wylej na podpieczony spód tarty i piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Udekoruj tartę cytrynową smażonymi plasterkami i paskami cytryny.
Inne przepisy na tarty
Poniżej znajdziesz jeszcze 104 inne przepisy na tarty. Polecamy zwłaszcza jabłkową Tartę Tatin, tartę ze szpinakiem, tartę z owocami, tartę cytrynową, tartę owocową, tartę z pieczarkami, tartę z cukinią i bakłażanem, tartę cebulową, tartę z brokułami, tartę z dynią, a także tartę z warzywami.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl
Sprawdź jeszcze 104 przepisy na tarty:

Tarta z dynią i szpinakiem - przepis video

Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta jabłkowo-migdałowa - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z pomidorami i kurczakiem - przepis, składniki i przygotowanie

Odwracana tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Szybka tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z brokułami - przepis video

Tarta serowa z morelami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z kurczakiem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta tatin z morelami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z budyniowym kremem i truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta cebulowa z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z brokułami i mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z czerwoną kapustą - przepis składniki i przygotowanie

Tarta pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z cukinią i bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić tartę z granatem - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić tartę z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić tartę czekoladową - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z ricottą i mascarpone - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto z winogronami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z papryką - przepis składniki i przygotowanie

Francuska szarlotka - przepis na Tarta Tatin

Tarta z boczniakami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z cukinią i bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta biszkoptowa ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z jagodami - przepis składniki i przygotowanie

Kakaowa tarta z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić tartę z pieczarkami - przepis

Tarta z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z suszonymi pomidorami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta ze szparagami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta cytrynowa - przepis składniki i przygotowanie

Tarta cebulowa z papryką

Tarta z boczkiem i cebulą - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z szynką i porem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta serowa - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z żurawiną i orzechami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z bananami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z pomidorami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z ananasem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta na cieście makowym - przepis składniki i przygotowanie

Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z orzechami i figami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta orzechowa - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z gruszkami, kremem czekoladowym i orzechami - przepis

Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
![Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl [video]](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/tarta-z-gruszkami-kasia-gotuje-z-polki-pl-video-2413085.jpg)
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl [video]

Tarta cytrynowa z bezą - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z porem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z makiem i figami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta czekoladowa - przepis składniki i przygotowanie

Tarta na słodko z orzechami - przepis składniki i przygotowanie

Tarta cebulowo serowa - przepis składniki i przygotowanie
![Odwracana tarta z pomidorami - Kasia gotuje z Polki.pl [video]](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/odwracana-tarta-z-pomidorami-kasia-gotuje-z-polki-pl-video-143468.jpg)
Odwracana tarta z pomidorami - Kasia gotuje z Polki.pl [video]

Tarta z kajmakiem i bananami

Tarta orzechowa

Tarta - ciasto czekoladowe

Tarta toffi - przepis na ciasto

Tarta z kurczakiem i papryką - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z orzechami i śliwkami

Wyborna tarta z grzybami - krok po kroku

Krucha tarta z malinową pianką - przepis

Odwracana tarta z tymiankiem - przepis na tarte tatin

Tarta z malinami i kremem twarożkowym

Tarta z masą serową i owocami jagodowymi

Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami

Tarta z rabarbarem - przepis

Tarta truskawkowa

Tarta gruszkowa

Jagodowa tarta z budyniowym kremem

Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami

Tarta z suszoną szynką i szparagami - przepis

Tarta czereśniowa z masą serową - przepis

Tarta z porem - przepis

Tarta cebulowa z wędlinami - przepis

Tarta serowa - przepis

Tarta pomarańczowa - przepis

Tarta z fenkułem i szynką na kruchym spodzie z mąki orkiszowej - przepis
