Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- jajko
- sól
Farsz:
- 40 dag pieczarek
- cebula
- 2 łyżki oleju
- kawałek papryki
- gałązka rozmarynu
- 3 jajka
- 150 ml kremówki
- 5 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić tartę z pieczarkami!
- Schłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach.
- Dodaj sól i jajko, zagnieć kruche ciasto, schłodź je.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę.
- Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w temperaturze 200 stopni C.
- Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę.
- Cebulę zeszklij na oleju.
- Dodaj pieczarki, przesmaż.
- Oprósz solą i pieprzem, podduś.
- Na kruchy spód wyłóż 3/4 farszu.
- Zalej go jajkami lekko ubitymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
- Posyp startym serem i rozmarynem.
- Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Posyp resztą pieczarek, cebuli i paskami papryki.
- Piecz 10 minut.