Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • jajko
  • sól

Farsz:

  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • kawałek papryki
  • gałązka rozmarynu
  • 3 jajka
  • 150 ml kremówki
  • 5 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić tartę z pieczarkami!

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach.
  2. Dodaj sól i jajko, zagnieć kruche ciasto, schłodź je.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę.
  4. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w temperaturze 200 stopni C.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę.
  6. Cebulę zeszklij na oleju.
  7. Dodaj pieczarki, przesmaż.
  8. Oprósz solą i pieprzem, podduś.
  9. Na kruchy spód wyłóż 3/4 farszu.
  10. Zalej go jajkami lekko ubitymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
  11. Posyp startym serem i rozmarynem.
  12. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  13. Posyp resztą pieczarek, cebuli i paskami papryki.
  14. Piecz 10 minut.
Reklama

Zobacz inne przepisy na tarty:

Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis
Tarta z boczkiem i cebulą - przepis
Tarta porowo-jarmużowa - przepis

Reklama
Reklama
Reklama