Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 25 dag boczniaków
- 2 średnie cebule
- 5 dag masła
- świeży tymianek
- 1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego (typu lazur)
- 1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z boczniakami!
- Na 1/2 masła podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę, a na reszcie oczyszczone boczniaki.
- Dodaj garść tymianku, oprósz solą, pieprzem i gałką.
- Połącz z cebulą.
- Na dnie foremki o średnicy 23-24 cm rozłóż równomiernie boczniaki z cebulką i tłuszczem ze smażenia.
- Posyp serem i orzechami.
- Ciasto ułóż na blacie, wykrój krążek większy od średnicy foremki, przykryj grzyby.
- Boki ciasta wciśnij do środka foremki.
- Ciasto nakłuj w kilku miejscach.
- Piecz przez 35 minut w 200°C.
- Wyjmij, odstaw na 5 minut, przykryj talerzem i odwróć.
- Posyp świeżym tymiankiem.