Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka otarta z cytryny
- sól
Krem angielski:
- 1 l mleka
- przekrojona laska wanilii
- 6 żółtek
- 20 dag cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- miękkie owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Posiekaj, zagnieć ciasto. Rozwałkuj na 5 mm i ułóż w formie na tartę. Przykryj pergaminem, obciąż grochem. Piecz 30 min (200 st.). Po 20 min usuń papier, groch, dopiecz ciasto na rumiano. Wyjmij, ostudź.
- Mleko zagotuj z wanilią, odstaw na 5 minut. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką. Z mleka wyjmij wanilię, powoli, mieszając, wlej je do żółtek. Podgrzej w rondlu mieszając, aż krem zgęstnieje. Wlej do tarty, schłodź. Udekoruj owocami.