Tarta z kremem angielskim - przepisy

Tarta z kremem angielskim to dobry pomysł na pyszny deser.
/ 07.12.2012 09:57
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z kremem angielskim - przepisy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 340 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka otarta z cytryny
  • sól

Krem angielski:

  • 1 l mleka
  • przekrojona laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • miękkie owoce do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Posiekaj, zagnieć ciasto. Rozwałkuj na 5 mm i ułóż w formie na tartę. Przykryj pergaminem, obciąż grochem. Piecz 30 min (200 st.). Po 20 min usuń papier, groch, dopiecz ciasto na rumiano. Wyjmij, ostudź.
  2. Mleko zagotuj z wanilią,  odstaw na 5 minut. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką. Z mleka wyjmij wanilię, powoli, mieszając, wlej je do żółtek. Podgrzej w rondlu mieszając, aż krem zgęstnieje. Wlej do tarty, schłodź. Udekoruj owocami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA