Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag mąki pszennej
- jajko
- 10 dag zmielonych migdałów
- 10 dag masła
- 8 dag cukru
Na masę serową:
- 30 dag sera trzykrotnie mielonego
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 30 dag moreli
- kilkanaście białych migdałów
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę serową z morelami - to deser, który łączy w sobie kruchość ciasta francuskiego, aksamitność sernika i soczysty smak owoców.
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
- Owiń folią i odłóż do lodówki na pół godziny. Nie schładzaj zbyt długo.
- Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty, ponakłuwaj widelcem.
- Wszystkie składniki na masę serową utrzyj, aż będą miały gładką i jednolitą konsystencję.
- Gotowe nadzienie wyłóż na kruchy spód.
- Morele umyj, przekrój na połówki, usuń pestki.
- Ułóż owoce na masie serowej.
- Ciasto wstaw do piekarnika, nagrzanego do temperatury 185 stopni C i piecz mniej więcej 40 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw tartę na 10 minut, aby trochę przestygła.
- Następnie wyjmij i odstaw do schłodzenia.
- Przed podaniem udekoruj białymi migdałkami.
Zobacz więcej przepisów z morelami:
Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis