Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- jajko
- sól
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki parmezanu
- kostka mrożonego szpinaku
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z papryką!
- Z mąki, masła, jajka i soli, zagnieć kruche ciasto.
- Schłodź je w lodówce (przez około 30 minut), następnie cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy na tartę.
- Upiecz na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
- Przesmaż na maśle razem z czosnkiem.
- Szpinak rozmroź.
- Podsmażoną paprykę i szpinak rozłóż na podpieczonym cieście.
- Jajka wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem.
- Masą zalej składniki tarty, posyp parmezanem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.