Składniki:
- płat ciasta francuskiego (42 dag)
- 12–16 zielonych szparagów
- 8 plasterków szynki suszonej
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18-proc.
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- garść listków bazylii
Przygotowanie:
- Ciastem wyłóż foremkę na tartę. Odetnij wystające brzegi. Nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchy groch. Piecz 30 min (220 st.). Usuń papier i piecz kolejne 30 min.
- Szparagi opłucz. Odetnij zdrewniałe końce i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj 10 min w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie, ale zachowają jędrność. Osusz i owiń po kilka sztuk w plasterki szynki.
- Pomidorki przekrój na pół. Jajka rozmieszaj ze śmietaną, serem, dopraw solą, pieprzem i gałką. Połowę masy wylej na spód ciasta, ułóż szparagi, pomidorki i polej resztą masy. Piecz 15-20 min (190 st.), aż masa się zetnie. Posyp listkami bazylii.