Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag masła
- żółtko
Na obłożenie:
- 80 dag rabarbaru
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru brązowego
- szczypta cynamonu
- 10 dag płatków migdałowych
- żółtko
- cukier puder
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z rabarbarem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki długości 2–3 cm.
- Na patelni rozpuść masło, włóż rabarbar, posyp cukrem, cynamonem i smaż, mieszając ok. 5 minut. Ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. centymetra.
- Środek posyp płatkami migdałowymi, ułóż rabarbar.
- Boki ciasta zawiń do środka.
- Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
- Piecz 40 minut w temp. 190 st. C.
- Przed podaniem oprósz pudrem.
- Serwuj na zimno lub ciepło z ubitą kremówką.