Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1/2 kostki (125 g) masła
- jajko
- 12 dag cukru pudru
- 25 dag mąki
- szczypta soli
- słoiczek dżemu truskawkowego
- 50 dag truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- torebka galaretki truskawkowej
- łyżka cieniutkich paseczków skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
- Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pokrój na małe kawałki.
- Jajko wbij do małej miseczki, roztrzep. Dodaj sól i cukier puder, ucieraj, aż masa zbieleje. Dosyp mąkę, wymieszaj, aby uformowały się grudki.
- Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, obłóż płatkami masła, posiekaj, a następnie energicznie zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż blaszka do tarty. Wylep nim spód i brzegi formy. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 st. Ostudź.
- Zimne ciasto posmaruj podgrzanym, przetartym przez sitko dżemem, obłóż owocami. Zalej tężejącą galaretką rozrobioną w szklance wody. Wstaw do lodówki.
- Migdały wysyp na gorącą patelnię i mieszając, podgrzewaj, aż się ładnie przyrumienią. Ostudź. Posyp nimi owoce.
- Całość tarty z truskawkami oprósz paseczkami skórki pomarańczowej.