Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 12 dag masła
- żółtko
- jajko
- płaska łyżeczka sody
- szczypta cynamonu
Na karmel:
- 5 dag masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
Na wierzch:
- 8 plastrów ananasa (może być z puszki)
- 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
- 8 wisienek koktajlowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z ananasem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Odstaw do lodówki.
- W garnuszku zagotuj masło i cukier na karmel.
- Gotuj 2 minuty, mieszając, aż masa zacznie się pienić.
- Zestaw z ognia i dodaj śmietanę.
- Karmel wylej na dno foremki, ułóż plastry ananasa, w środki włóż wisienki, całość posyp imbirem.
- Ciasto rozwałkuj i przykryj ananasa.
- Brzegi ciasta dociśnij do środka foremki, nakłuj w kilku miejscach i piecz 20-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Tartę wyjmij na paterę i ostudź.