Składniki:
Spód do tarty:
- 1,5 szklanki mąki
- 15 dag masła
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- zimna woda
Farsz do tarty:
- 4 duże cebule pokrojone w talarki
- 10–15 plasterków wędliny
- 4 jajka
- łyżka śmietany 18-proc.
- 2 łyżki płynnej kremówki
- 5 łyżek tartego żółtego sera
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- 5 łyżek oleju
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- łyżka czerwonego pieprzu w ziarenkach
- sól
- pieprz
- masło do formy
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj z masłem, solą, proszkiem do pieczenia. Wlej kilka łyżek zimnej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę do tarty wysmaruj masłem, wylep przygotowanym ciastem i wstaw na 30 min do lodówki.
- Cebule podduś na maśle i oleju. Przestudź. Połącz z jajkami, śmietaną 18-proc. i kremówką, posiekaną natką i startym ostrym serem. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na cieście rozłóż plasterki wędlin, zalej masą cebulowo-jajeczną, posyp czerwonym pieprzem. Zapiekaj około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, aż masa się zetnie i ładnie zrumieni z wierzchu.