Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag mąki
- 20 dag masła
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- żółtko
Na masę:
- 20 dag mlecznej czekolady
- szklanka kremówki
- 1/2 puszki masy kajmakowej lub krówkowej
- 25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże figi
- miąższ laski wanilii
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z orzechami i figami!
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
- Owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Z papieru do pieczenia wykrój krążek średnicy 24 cm i ułóż na dnie foremki do tarty.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, przełóż do foremki i dociśnij.
- Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wsyp groch i piecz 15 minut w 200°C.
- Następnie usuń papier z grochem i piecz kolejne 10 minut w 190°C.
- Ciasto ostudź, wyjmij na paterę.
- Orzechy lekko zrumień na suchej patelni.
- Ostudź.
- 2/3 szklanki śmietanki mocno podgrzej, zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
- Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Dodaj 1/3 orzechów oraz miąższ wanilii.
- Wylej na spód ciasta.
- Odstaw do lodówki, by masa zastygła.
- Kajmak podgrzej z resztą śmietanki, wymieszaj z pozostałymi orzechami.
- Wyłóż na masę czekoladową.
- Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.
- Przed podaniem obłóż pokrojonymi figami.