Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Na masę:
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki jagód (lub czarnych porzeczek)
Przygotowanie:
- Na ciasto masło rozpuść, przestudź. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj masło, żółtko i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, schłodź.
- Jagody przebierz, opłucz, osącz.
- Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru i masła, przestudź.
- Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
- Budyń zmiksuj z 2–3 łyżkami jagód. Posmaruj nim wystudzony spód tarty, posyp jagodami.