Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Na krem:
- 60 dag homogenizowanego serka waniliowego
- pół szklanki kremówki
- torebka budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
Do dekoracji:
- pestki granatu
- płatki migdałowe
- wiórki białej czekolady
- cząstki pomarańczy
- czekoladowe ozdoby
Dodatki:
- 50 dag grochu
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Posiekaj nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę do tarty. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej, wsyp groch. Piecz około 20 minut w temp. 200 stopni. Usuń folię z grochem i piecz jeszcze 10 minut.
- Przygotuj nadzienie: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Wymieszaj z serkiem waniliowym, skórką otartą z cytryny, ubitą kremówką oraz proszkiem budyniowym. Na koniec do masy serowej dodaj ubite na sztywną pianę białka.
- Przełóż masę serową na podpieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Piecz tartę około 40 minut.