Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- masło - 150g
- mąka - 300g
- sól do ciasta - 1łyżeczka
- zimna woda - 1/2 szklanki
Farsz:
- zielone szparagi - pęczek
- jajka - 3
- śmietanka kremówka - 150ml
- oscypek - 100g
- ser ricotta - 120g
- gałka muszkatołowa - szczypta
- czosnek rozgnieciony - 2 ząbki
- zimne masło - 25 g
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Posiekać masło z mąką i solą. Szybko zagnieść ciasto dolewając wodę. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, wylepić ciastem. Wstawić do lodówki na godziny. Ciasto na tartę wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Wyjąć, przestudzić.
- Szparagi oczyścić, odciąć lub oderwać zdrewniałe końcówki. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać starty oscypek i ricottę. Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Do formy wypełnionej podpieczonym ciastem wlać farsz.
- Na wierzchu ułożyć szparagi i wiórki masła. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folia aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – farsz powinien być suchy.
- Podawać na ciepło lub na zimno z białym winem.