Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wytrawnego (ok. 20 dag)
- 10 dag świeżych liści szpinaku
- 15 dag łososia wędzonego
- 10 dag twardej fety
- 7 suszonych pomidorów
- kilka pomidorków koktajlowych
- jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem!
- Szpinak opłucz i lekko sparz, dobrze odsącz.
- Foremkę 20 x 30 cm wyłóż pergaminem i ciastem.
- Na cieście rozłóż szpinak, pomidory pokrojone w paseczki, łososia pokrojonego na kawałki, fetę pokrojoną w kosteczkę.
- Jajko wymieszaj ze śmietaną, pieprzem i gałką. Polej składniki.
- Piecz 25-30 minut w temperaturze 220 stopni C.