Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 5 dag cukru pudru
- szczypta soli
Na masę:
- 3 jajka
- po 10 dag cukru i mąki
- 15 dag twarożku homogenizowanego
- 1 cytryna
- 50 dag czereśni
Przygotowanie:
- Na ciasto masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię, schłodź.
- Czereśnie umyj, wydryluj. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy. Zrumień w 200 st. C.
- Na masę jajka ubij z cukrem na puch. Połącz z mąką, twarożkiem i skórką z cytryny.
- Masę wylej na kruchy spód, na wierzchu połóż czereśnie. Piecz ok. 40 min w 200 st. C.