Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag masła
- 5 dag cukru
- łyżka kwaśnej śmietany
Na masę orzechową:
- 5 dag masła
- 300 ml śmietanki 30%
- 15 dag cukru
- 6 dag mąki
- 35 dag różnych orzechów (włoskich, nerkowca, laskowych, pistacji)
- 2 jajka
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę orzechową!
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim formę do tarty o średnicy 25 cm.
- Nakłuj widelcem.
- Formę z ciastem odstaw na 20 minut do lodówki.
- Przygotuj masę orzechową. 2/3 orzechów posiekaj w malakserze, resztę zostaw w całości.
- Włóż do rondla cukier, śmietankę i margarynę.
- Gdy margaryna się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, by masa nie miała grudek i zgęstniała.
- Zdejmij rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodawaj najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy.
- Masę orzechową przełóż do foremki z ciastem.
- Posyp pozostałymi orzechami.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Wstaw formę z tartą i piecz około 40 minut.