Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- jajko
- natka
- łyżka śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- sól
Na farsz:
- 40 dag cebuli
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z boczkiem i cebulą!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Wylep nim foremkę, upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
- Cebulę pokrój w krążki, podduś na oleju. Ostudź, rozłóż na cieście.
- Polej masą przygotowaną z jajek i śmietany, doprawioną solą, pieprzem i gałką.
- Na wierzchu połóż plasterki boczku, posyp pieprzem.
- Piecz około 35 min w temperaturze 180 stopni C.