Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- jajko
- łyżka śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- sól
Na farsz:
- duży por
- 25 dag pieczarek
- 15 dag szynki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- 10 dag startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z szynką i porem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Przełóż je do formy o średnicy około 24 cm.
- Upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C (ok. 15-20 min).
- Pieczarki pokrój w plasterki, obsmaż na łyżce oleju.
- Pora pokrój w grube talarki, podduś z czosnkiem na pozostałym oleju i maśle.
- Połącz z pokrojoną w kostkę szynką i pieczarkami, wyłóż na podpieczony spód.
- Jajka rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Zalej nią farsz, posyp serem.
- Piecz około 40 min w temperaturze 200 stopni C.