Składniki:
Ciasto na tartę:
- szklanka mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- białko
- skórka otarta z cytryny
Masa do tarty:
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek owoców jagodowych
- łyżka soku z pomarańczy
- 20 dag śmietankowego serka białego
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 30 dag owoców jagodowych do obłożenia
Przygotowanie:
- Z mąki, masła, cukru pudru, białka i skórki z cytryny zagnieć ciasto i wyłóż nim boki i spód tortownicy lub formy na tartę o średnicy ok. 20 cm.
- Owoce przeznaczone na masę (5 łyżek owoców jagodowych) zagotuj z cukrem i sokiem pomarańczowym. Ostudź, wymieszaj z jajkami, serkiem śmietankowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylej na ciasto i piecz 35 minut w temperaturze 190 st., aż masa się zetnie. Ostudź.
- Kremówkę ubij na sztywno z cukrem oraz skórką pomarańczową. Rozłóż na cieście, po czym obłóż owocami jagodowymi.