Składniki:
Spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 100 g masła,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- 1/2 główki brokułu,
- duża pierś z kurczaka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- szklanka tartego żółtego sera,
- łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- ząbek czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wytrawna tarta z kurczakiem to doskonały pomysł na obiad. Wbrew pozorom, przygotowanie spodu wcale nie jest trudne ani specjalnie pracochłonne. Kilka składników wystarczy, by tarta z kurczakiem smakowała wszystkim.
Zobacz jak zrobić tartę z kurczakiem i papryką:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, możesz dodać jeszcze 2 łyżki zimnej wody.
- Ciastem wyłóż formę o średnicy 26 cm. Włóż na 30 minut do lodówki.
- Brokuł obgotuj w lekko osolonej wodzie.
- Na połowie porcji oleju podsmaż paprykę i cebulę pokrojoną w dużą kostkę.
- Na reszcie oleju podsmaż mięso pokrojone w kostkę, dodaj posiekany czosnek i szczyptę pieprzu. Warzywa i mięso ostudź.
- Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz przez 20 minut (w temperaturze 200 stopni).
- Usuń papier i groch, ciasto piecz przez kolejne 10 minut.
- Jajka wymieszaj ze śmietaną i serem.
- Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i curry.
- Do masy dodaj podsmażone mięso i jarzyny.
- Całość ułóż na podpieczonym spodzie i piecz tartę z kurczakiem przez ok. 35 minut (w temp. 190 stopni), aż masa się zetnie i ładnie zrumieni.
Tarta z kurczakiem i papryką doskonale sprawdzi się na co dzień lub na spotkanie w gronie znajomych. Mięso kurczaka możesz też zastąpić łososiem.
Artykuł powstał na podstawie przepisu Roberta Grotkowskiego opublikowanego w Pani domu, na zlecenie Edipresse. Pierwotnie został opublikowany 23.09.2013.
Zobacz inne przepisy na tarty:
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Tarta na słono - najlepsze przepisy
Tarta z czerwoną kapustą