Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki posiekanej natki szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- jajko
- 10 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Na masę cebulową:
- 7 cebul (najlepiej czosnkowych)
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
- czubata łyżka śmietany 18%
- łyżka serka ricotta
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę cebulowo-serową!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Podłużną foremkę do tarty natłuść masłem i wylep ciastem.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp groch i piecz 25 minut w temp. 190 st. C.
- Obrane i pokrojone w krążki cebule podsmaż na maśle.
- Ostudź, wymieszaj z jajkami, śmietaną, ricottą i musztardą.
- Dopraw.
- Masę rozłóż na podpieczonym cieście i piecz kolejne 20–25 minut w temp. 190 st. C, aż masa się zetnie.