Tarta cebulowo serowa - przepis składniki i przygotowanie

Wykwintny smak - tarta na słono.
Weronika Kwaśniak / 11.03.2014 14:50
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta cebulowo serowa - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • jajko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Na masę cebulową:

  • 7 cebul (najlepiej czosnkowych)
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • czubata łyżka śmietany 18%
  • łyżka serka ricotta
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę cebulowo-serową!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Podłużną foremkę do tarty natłuść masłem i wylep ciastem.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Następnie przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp groch i piecz 25 minut w temp. 190 st. C.
  5. Obrane i pokrojone w krążki cebule podsmaż na maśle.
  6. Ostudź, wymieszaj z jajkami, śmietaną, ricottą i musztardą.
  7. Dopraw.
  8. Masę rozłóż na podpieczonym cieście i piecz kolejne 20–25 minut w temp. 190 st. C, aż masa się zetnie.

Sprawdź inne przepisy na tarty na słono:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA