Składniki:
Na kruche ciasto:
- 20 dag mąki pełnoziarnistej
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- sól
Na farsz:
- 3 małe pory lub 1 duży
- 5 dag masła
- 3 jajka
- 400 ml śmietanki
- 30 proc. tłuszczu
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Masło podgrzej w rondelku lub kuchence mikrofalowej, aby się roztopiło, przestudź. Dodaj je do mąki razem z jajkiem i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, schłodź.
- Ciasto rozwałkuj na okrągły placek grubości ok. 1/2 cm. Przenieś go na wałku do formy na tartę. Wylep nim dno i boki formy. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto podpiecz (10 min) w temp. 200 st. C.
- Pory oczyść, dokładnie wypłucz, pokrój w talarki. Przesmaż na czubatej łyżce masła. Podlej odrobiną wody, duś na małym ogniu, aż odparuje płyn, a pory będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Pory wyłóż na podpieczony spód. Jajka lekko ubij ze śmietanką, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masą zalej pory. Tartę piecz ok. 25 min w temp. 220 st. C. Posyp wiórkami masła, piecz jeszcze 5 min.