Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- łyżka śmietany
Nadzienie:
- cytryna
- 1 kg winnych jabłek
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na odwracaną tartę z jabłkami i cytryną, która oczaruje wszystkich gości i domowników. Oto inspiracja prosto z Francji!
- Do mąki dodaj posiekane na kawałki, porządnie schłodzone masło (powinno być wyjęte prosto z lodówki).
- Posiekaj, rozkrusz w palcach, dodaj cukier puder, żółtko, sól i śmietanę.
- Zagnieć na kruche ciasto.
Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis video
- Ciasto zawiń w folię, schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Cytrynę dokładnie wyszoruj, zdejmij z jej skóry cienkie paseczki.
- Jabłka obierz, poprzekrawaj na 2, 3 lub 4 części, usuń gniazda nasienne.
- Skrop jabłka sokiem z cytryny.
- Na patelni z masłem przesmaż cukier.
- Dodaj pokrojone jabłka, smaż przez mniej więcej 7 minut, co jakiś czas je obracając.
- Dodaj połowę skórki z cytryny, smaż jeszcze przez około minutę.
- Jabłka przełóż do formy na tartę, tak by do siebie w miarę dokładnie przylegały.
- Przykryj rozwałkowanym ciastem, boki zwiń do środka.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
- Przykryj talerzem, odwróć, posyp paskami cytrynowej skórki.