Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 dag mąki
- opakowanie suszonych drożdży
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- jajko
- 2 łyżki oleju
- skórka otarta z pomarańczy
Masa orzechowa:
- szklanka orzechów laskowych
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sok z całej pomarańczy
- 4 łyżki rumu lub mleka
- jajko
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę na słodko z orzechami!
- Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem.
- Odstaw na 10 minut.
- Następnie wymieszaj z cukrem, jajkiem, olejem i skórką pomarańczy.
- Wlej do mleka.
- Zagnieć elastyczne ciasto.
- Przykryj folią i odstaw na 40 minut.
- W tym czasie połowę orzechów drobno zmiel, a drugą połowę zmiel grubo lub posiekaj.
- Połącz z cukrem, bułką tartą, cynamonem, sokiem z cytryny, śmietaną, rumem lub mlekiem.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm.
- Posmaruj farszem i zwiń w roladę.
- Ułóż na papierze do pieczenia.
- Ciasto przetnij wzdłuż na pół.
- Zlep dwa końce i zapleć naprzemiennie, na końcu także dokładnie zlepiając.
- Papier z ciastem przełóż na dużą blachę.
- Piecz 35-40 minut w temp. 200°C.