Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła
- jajko
- 5 łyżek wody
- sól
Farsz:
- 2 czerwone papryki
- żółta papryka
- zielona papryka
- mały bakłażan
- nieduża cukinia
- cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki kremówki
- zioła
- czosnek
- 15 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z cukinią i bakłażanem!
- Schłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach.
- Dodaj jajko, wodę i dużą szczyptę soli.
- Zagnieć kruche ciasto, cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem, schłodź.
- Upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
- Papryki posmaruj olejem, włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni C i piecz, aż zwęgli się ich skórka.
- Gorące włóż do foliowego woreczka, zawiąż, wystudź - potem z łatwością je obierzesz - i pokrój w paski.
- Bakłażan i cukinię umyj, pokrój w plastry, obsmaż na oliwie.
- Zrumień też krążki cebuli.
- Wystudzone warzywa wyłóż na kruchy spód.
- Zalej masą z jajek, kremówki, posiekanego czosnku i ziół.
- Posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż jajeczna masa się zetnie.