Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- szczypta soli
- 4-6 łyżek zimnej wody
Farsz:
- 20 dag pieczarek
- 3 łyżki masła
- 4 cebule
- 10-15 dag sera żółtego
- 15 plasterków wędzonego boczku
- 4 jajka
- majeranek
- sól
- pieprz
- masło do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę cebulową z boczkiem!
- Z mąki, masła, soli i zimnej wody zagnieć kruche ciasto.
- Zawiń je w folię spożywczą, schłodź.
- Ciasto dość cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki natłuszczonej prostokątnej formy.
- Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C i upiecz na złoty kolor.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, obsmaż na maśle, duś na średnim ogniu, aż całkowicie odparuje płyn, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Cebule obierz, pokrój w pierścienie, zeszklij na maśle.
- Na podpieczony spód wyłóż zeszkloną cebulę wymieszaną ze startym serem.
- Posyp ją przesmażonymi pieczarkami i plasterkami boczku.
- Całość zalej roztrzepanymi, przyprawionymi jajkami.
- Piecz 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
Zobacz też kilka przepisów z brokułami:
Pizza z brokułami - przepis
Pomidory zapiekane z brokułami - przepis
Jak zrobić warzywa pod beszamelem?
Sałatka z brokułami - przepis
Brokułowa pasta do kanapek - przepis