Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 55 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 4 duże cebule
  • 3 papryki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka musztardy
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Nadzienie możesz dodatkowo wzbogacić małą posiekaną papryczką chili. Doda ona całej potrawie nieco ognia.

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep nim formę na tartę średn. ok. 26 cm, nakłuj widelcem.
  3. Piecz 12 minut (200 st.).
  4. W tym czasie warzywa oczyść.
  5. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę w plasterki.
  6. Na 2 łyżkach masła podsmaż paprykę.
  7. Na reszcie masła uduś cebule z czosnkiem, przełóż do papryki.
  8. Do warzyw wbij jajka, dodaj śmietanę, ser, musztardę oraz rozmaryn i przyprawy.
  9. Nadzienie wymieszaj, wyłóż na podpieczony spód.
  10. Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 210 st.
  11. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.
Reklama

Inne wspaniałe tarty:

Tarta z porem i szynką
Tarta z fenkułem i szynką na kruchym spodzie z mąki orkiszowej
Tarta serowa z żurawiną – na słodko!

Reklama
Reklama
Reklama