Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 15 dag margaryny
- jajko
- łyżka śmietany
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 duże cebule
- 3 papryki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- łyżka musztardy
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- szczypta rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Nadzienie możesz dodatkowo wzbogacić małą posiekaną papryczką chili. Doda ona całej potrawie nieco ognia.
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Wylep nim formę na tartę średn. ok. 26 cm, nakłuj widelcem.
- Piecz 12 minut (200 st.).
- W tym czasie warzywa oczyść.
- Paprykę pokrój w kostkę, cebulę w plasterki.
- Na 2 łyżkach masła podsmaż paprykę.
- Na reszcie masła uduś cebule z czosnkiem, przełóż do papryki.
- Do warzyw wbij jajka, dodaj śmietanę, ser, musztardę oraz rozmaryn i przyprawy.
- Nadzienie wymieszaj, wyłóż na podpieczony spód.
- Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 210 st.
- Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.